pripreme za izgradnju bazena

Novosti i savjeti

Koraci izgradnje ovalnog montažnog bazena

Ovalni montažni bazeni idealan su izbor za one koji traže brzo i jednostavno rješenje za izgradnju vlastitog bazena, a mogu biti izvedeni kao ukopani ili polu-ukopani bazeni. U oba slučaja potrebno je pratiti osnovne korake izgradnje bazena kako bi u konačnici bazen bio funkcionalan.

Jedan od osnovnih i možda i najvažniji zadatak pri izgradnji bazena je odabir adekvatnog mjesta za smještaj bazena. Bazen kao takav svojim uređenjem predstavlja dodatni ukras okućnice te mu stoga valja odabrati i adekvatno mjesto. Trebalo bi pronaći lokaciju koja ima dovoljno sunčeve svjetlosti te se nalazi podalje od vegetacije posebice listopadnog drveća budući da lišće opada i stvarati će probleme tijekom održavanja bazena.

Kada je mjesto za izgradnju bazena odabrano potrebno je pristupiti planiranju iskopa, potom samim iskopima te izradi podloge i bočnih potpornih zidova bazena.
Podloga na kojoj će biti montiran bazen mora biti čvrsta, otporna, savršeno ravna i glatka te se stoga preporuča postavljenje montažnog bazena isključivo na betonsku podlogu. Bočni potporni zidovi bazena trebaju biti izrađeni od armiranog beton kako bi činili adekvatan oslonac bočnim stijenkama bazena. Svrha izgradnje potpornih zidova je zaštita od pritiska vode s jedne strane i pritiska tla s druge strane.
Prilikom izgradnje betonske ploče i potpornih zidova od izuzetne je važnosti preciznost i pedantnost jer i najmanja odstupanja u dimenzijama bitno utječu na funkcionalnost i estetski izgled bazena.

Nakon što su izgrađena osnovna betonska konstrukcija bazena slijedi montaža bazenske konstrukcije, postava liner folije, postavljanje strojarnice i montaža bazenske opreme te testiranje opreme. Kada je sva bazenska oprema spojena pristupa se punjenju bazena koje se vrši do ½ , a tada se može pristupiti zatrpavanju praznina oko konstrukcije bazena i uređenju okoliša bazena.

Kako navedeni koraci izgradnje izgledaju pogledajte u kratkoj video prezentaciji: