usluga ciscenja bazena rijeka

Novosti i savjeti

Priprema bazena za sezonu kupanja

Rano proljeće je idealno vrijeme za pripremu bazena za sezonu korištenja. Dani su sve duži i topliji, nema više straha od smrzavanja, a do otvaranja sezone kupanja ima dovoljno vremena za testiranje opreme i interventne radove na bazenu.

Opseg radova koje je potrebno izvršiti prilikom pripreme bazena za novu sezonu kupanja ovisi uvelike o tome da li je bazen zimu proveo napunjen vodom, pokriven zimskim pokrivačem ili je pak bio prazan.
Ukoliko je bazen bio prekriven bazenskim prekrivačem, puhačem lišća ili teleskopskom metlom uklonite sve nečistoće s njega, oprezno ga skinite, operite i pospremite na suho mjesto.
Kod bazena koji su zimu proveli napunjeni vodom potrebno je ukloniti sav plutajući materijal iz bazena, temeljito usisati dno i stjenke bazena bazenskim usisavačem ili robot čistačem.

Ukoliko je bazen bio prazan valja temeljito očistiti sve stijene bazena sredstvima namijenjenim čišćenju bazena u ovisnosti o vrsti bazenske obloge. Preporuča se prije samog punjenja bazena vodom na stjenke i dno bazena nanijeti algicid, tekuće sredstvo koje sprječava rast i razvoj algi.
Potrebno je temeljito pregledati sve strojarske i električne instalacije, pregledati sve cijevi, spojeve, ventile i uvjeriti se da na njima nema oštećenja te da je oprema spremna za puštanje u pogon. Vrlo je važno provjeriti filtracijske sustave i po potrebi ih očistiti i nadopuniti. Nesmije se zanemariti niti provjera stanja dodatne opreme – bazenske rasvjete, slapova, sustava protustrujnog plivanja i masažnih mlaznice kako bi prevenirali potencijalne probleme u rade tijekom sezone.

Prije punjenja odnosno dopunjavanja bazena vodom, obavezno je provjerite ima li u sustavu dovoljno sredstava za tretman bazenske vode te provjerite ispravnost uređaja za mjerenje parametara bazenske vode.
Za samo punjenje bazena vodom, preporuča se korištenje vode iz vodovoda s poznatim parametrima tvrdoće i pH parametrima kako bi se na jednostavniji i precizniji način podesili sustavi filtracije i održavanja vode. Kod bazena koji imaju ugrađene automatske centrale ili dozirne uređaje potrebno je kontrolirati i kalibrirati sustave prije puštanja u pogon.
Vrlo je važno pravilno pripremiti bazensku vodu, tj. ispravno podesiti pH vrijednost. To je preduvjet za optimalno djelovanje korištenih proizvoda za održavanje vode. PH vrijednost bi se trebala kretati u intervalu između 7,2-7,6 (idealna vrijednost 7,4). Pri navedenoj vrijednosti voda je najsigurnija za korištenje, ne uzrokuje iritacije kod kupača, a nema niti taloženja kamenca.

Ukoliko niste sigurni jeste li sve pripremne radnje za puštanje bazena u pogon napravili pravilno ili vam potreban savjet, slobodno nam se obratite!